TOP - 4.1.1-15- KO1-2016-00017
Bakonyszombathely

A projekt beszámolója
Projekt leírása

 Kedvezményezett neve: Bakonyszombathely,Bakonybánk, Ete, Vérteskethely Község Önkormányzata
Projekt címe:
Egészségügyi alapellátás infrastruktúrafejlesztése a Bakonyalján – Bakonybánk, Bakonyszombathely, Ete és Vérteskethely településeken

A projekt azonosítószáma: TOP-4.1.1-15-KO1-2016-00017

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.10.31.

A támogatás összege: 97.421.667 Ft                                                                                           

Támogatás mértéke: 100%

A PROJEKT TARTALMÁNAK BEMUTATÁSA:

A projekt keretében a háziorvosi, fogorvosi, valamint a védőnői ellátás fejlesztése történik meg 4 településen, amely döntően az ellátásnak helyet biztosító rendelőépület és szolgálati lakás felújítását, belső átalakítását, energetikai korszerűsítését, valamint akadálymentesítését, kisebb részben pedig új eszközök beszerzését foglalja magában.

 Ete: Ete Község Önkormányzata a korábbi rendelő épület lebontását és új Egészségház építését valósította meg a beruházásból. A 2022-ben átadott új épületben kapott helyet a háziorvosi rendelő, a fogorvosi rendelő, a gyermekorvosi rendelő és a védőnői tanácsadó. Az orvosi rendelő beépített hasznos alapterülete 112,4 m 2, a helyiségek minden előírt követelménynek megfelelnek, teljesen akadálymentesítettek.

 Bakonybánk: az Önkormányzat a jelenlegi orvosi rendelő és védőnői tanácsadó felújítását, átalakítását végezte el a projekt keretében. Az újonnan kialakított rendelő épületnek megtörtént a minimális átalakítása, a belső nyílászárók cseréje, a belső felújítása, festése, valamint a projektarányos akadálymentesítése. A felújítást követően az épület alkalmassá vált a tervezett funkciók betöltésére, a betegek megfelelő körülmények között történő ellátására. Ez a beruházás 2022-ben valósult meg.

 Bakonyszombathely: az orvosi rendelő épületénél megvalósult a tetőfedés cseréje és a padlásfödém hőszigetelése, valamint az épület főbejáratának akadálymentesítése. Az orvosi ügyelet és a szolgálati lakás esetében is sor került a tetőfedés cseréjére és az épület teljes hőszigetelésére és a fűtési rendszer korszerűsítésére. A felújítások, korszerűsítések eredményeként az épületek megfelelnek a XXI. században elvárható követelményeknek, és a korábbi állapotnál jóval gazdaságosabban fenntarthatóak. Bakonyszombathelyen az építési beruházás mellett egy fogorvosi kezelőegység beszerzésére is sor került a támogatásból. A bakonyszombathelyi beruházás 2019-2020-ban valósult meg.

 Vérteskethely: Az egészségház épületében kialakításra került egy új fogorvosi rendelő 25 m 2-en. A projekt keretében megvalósult beruházás csak fogorvosi eszközök beszerzését foglalta magában, amelyek ebben a rendelőben kerültek elhelyezésre. A projekt ezen része 2019-ben valósult meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen korszerűsödött az egészségügyi alapellátás Bakonybánk, Bakonyszombathely, Vérteskethely és Ete községek esetében. Az új vagy felújított rendelőkben és a projekt keretében beszerzett eszközökkel gyorsabb, hatékonyabb és jobb minőségű szolgáltatást lehet biztosítani a települések lakossága számára.

 

 
Projekt megvalósítása képekben - Bakonyszombathely
Orvosi rendelő
rendelő1
Orvosi rendelő a felújítás előtt- palatető, szigetelés nélküli külső vakolat, akadálymentesítés nélküli feljáró, régi kerítés, ereszcsatorna
Első lépésben a födém fóliázása, cseréppel való borítása történt meg.
A régi kerítést lebontották, az új toló kapu hátrább került. A régi előtető is megújult, a terasz szélesedett.
Az épület akadálymentes feljárója is elkészült
Az épület külső szigetelést, időjárásnak ellenálló külső vakolást kapott. Új ereszcsatorna lett felszerelve.
A fogorvosi rendelőbe új fogorvosi szék került, radiátorokat cseréltek.
Elkészült az akadálymentes mellékhelyiség, pelenkázóval.
Orvosi lakás
Kiindulási állapot. Részben szigetelt ablak, régi, szigetelés nélküli vakolat, palatető, régi ereszcsatorna, garázskapu.
A megújult épület külső. Fóliázott cseréptető, minden ablak hőszigetelt, új ereszcsatorna, garázskapu
Szigetelt külső falak, vakolat színezése, kicserélték az erkély korlátját is.
Meghívó
Átadás

2020. július 02.

 

24,5 millió forintból felújított orvosi rendelőt és lakást adtak át Bakonyszombathelyen, csütörtökön délután. A fejlesztés a megye által koordinált uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 11,5 millió forintból, valamint az önkormányzat hasonló nagyságú önerejéből valósulhatott meg a másfél ezres lakosú településen, melyet a Bakony kapujának is neveznek.
A Semmelweis-naphoz időzített ünnepélyes átadáson Géringer Istvánné polgármester elmondta: az épületet többek között szigetelték, renoválták a tetőt, akadálymentesített feljárót építettek, valamint az előtető és bejárati rész is megújult. A település távlati terve az épület belső felújítása.
– Ami az önkormányzat részéről anyagi erőforrások tekintetében lehetséges volt, azt erőn felül megtettük, szó szerint új ajtót nyitottunk a rendelő felújításával – hangsúlyozta a község vezetője, aki minden résztvevőnek megköszönte munkáját.
– Komárom-Esztergom az első volt a megyék között, ahová TOP-os források érkezhettek, és a fejlesztések megkezdődhettek – ezt már Czunyiné dr. Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője mondta, hozzátéve: – Jól tudunk együtt dolgozni a megyével. Szisztematikus munkával sikerült úgy egyezségeket kötni a településekkel, hogy a lehető legtöbb forrás érkezzen: egészségügyi, óvodai, bölcsődei, közösségi célokra. Jövőre remélhetőleg megvalósulhat a rendelő belső felújítása a faluprogram keretében.

Az avatáson Kancz Csaba kormánymegbízott is részt vett, hangsúlyozva, hogy a fejlesztés összefogás eredménye, hiszen nem olyan könnyű a forrásokat megszerezni, ám megyénk ebben nagyon sikeres volt az elmúlt időszakban.

A megyei önkormányzatot Steindl Balázs alelnök képviselte az eseményen.

Forrás: facebook

Bakonyszombathely 2020-ban megvalósította a saját beruházását és felhasználta az EU-s támogatást.